Klushandel

Beste multitools van 2019

Of je nou een techneut, elektricien of een doe-het-zelver bent, bij elke klus heb je wel gereedschap nodig om het werk tot een goed einde af te ronden. Zeker voor de kleine klusjes tussendoor kan het wel onhandig zijn om helemaal weer terug te lopen naar je gereedschap in de auto. Of om je gereedschapskist overal mee naar toe te moeten tillen. Hier hebben de makers van de multitool verandering in gebracht. Een multitool is een klein, handzaam en robuust product die je uit kunt schuiven tot meerdere gereedschappen. Zo heb je altijd gereedschap op zak, die je daadwerkelijk gewoon in je zak kunt doen.

Deze multitools kunnen erg veel verschillende samenstellingen hebben, zodat iedere klusser wel een multitool kan vinden die bij hem of haar past. Maar waar kun je het beste naar kijken? In dit artikel gaan we jullie uitleggen wat belangrijk punten zijn om rekening mee te houden in je zoektocht naar een geschikte multitool. Ook geven we tekst en uitleg van onze favoriete multitools van dit moment.

Top 5 multitools in 2019 getest

Leatherman Surge

De Leatherman Surge is de ultieme combinatie van stijl, functionaliteit en prijs. Dit stuk gereedschap is een hele goede toevoeging of vervanging voor iedere doe-het-zelver of professional. Deze multitool is erg compact en bevat elk belangrijk gereedschap in een product. Superhandig om mee onderweg te nemen, zodat je niet je hele gereedschapskist mee hoeft te sjouwen. De multitool heeft namelijk zoveel functionaliteiten, dat het je complete gereedschapskist kan vervangen. Daarnaast zijn de onderdelen van hele hoge kwalitieit. De multitool is ontworpen met als doel een praktische toepassing. Dit is goed gelukt, je kunt makkelijk een onderdeel uitschuiven en gebruiken. Dit product maakt je leven als klusser een stuk makkelijker en adviseren we dan ook zeker om aan te schaffen, je zult er geen spijt van krijgen.

Gerber Center-Drive

Als je op zoek bent naar topkwaliteit, is de Gerber Center-Drive wat voor jou. Het fundamentele idee achter de multitool is om zoveel mogelijke losse gereedschappen te bundelen in een zo klein mogelijk product. Die het liefste nog in je zak past. Veel multitools gaan aan dit idee voorbij door kwantiteit te kiezen boven kwaliteit. Er worden heel veel onderdelen in een klein pakket gepropt en als je dan een onderdeel wilt gebruiken, gaat het snel kapot. Terwijl gereedschap gebruikt dient te worden voor iedere klus, hoe zwaar dan ook. Bij Gerber zagen ze dit in. Zo hebben ze bij de gebruikers van multitools nagevraagd waar de meeste vraag naar is. Al deze belangrijke onderdelen zitten in de Center-drive. Alle onzinnige gereedschappen die toch amper iemand gebruikt, zijn weggelaten. De gereedschappen die er wel in zitten, zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit en een zo groot mogelijk formaat. Zodat alle onderdelen gewoon volwaardige gereedschappen zijn. Zo is het mes lekker groot en is de schroevendraaier zo geplaatst dat je daadwerkelijk kracht kunt zetten. Ook kun je de bitjes vervangen, zodat hij op elke schroef past.

Gerber Dime

Naast de grotere multitools, zijn er kleine varianten: de mini multitools. De Gerber Dime is hier een goed gelukt voorbeeld van. De Dime is voorzien van acht functies en past met gemak in je broekzak. Je kunt hem ook aan je sleutelbos doen, zo heb je altijd gereedschap bij je. Ondanks dat hij licht en klein is, zijn de onderdelen van roestvrij staal en erg stevig. Het meest in het oog springende onderdeel is het unieke mes, waarmee je naast veilig knippen ook door plastic kunt snijden. De Gerber Dime is verkrijgbaar in het paars, groen, zwart en rood.

Victorinox MiniChamp

Nagenoeg iedereen kent dit product als het het Zwiterse zakmes, toch heet het officieel de Victorinox MiniChamp. En hoewel het Zwiterse zakmes een categorie apart lijkt, is het technisch gezien toch echt een mini multitool. Het bedrijf maakt deze klassieker in meerdere groottes en aantal onderdelen. De MiniChamp is toch wel een van de beste. Met zijn klassieke en welbekende rode design, bevat de multitool zestien onderdelen die je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt. Waaronder een kogelbalpen en Phillips kruiskopschroevendraaier. Alles verpakt in een heel klein formaat (58 mm). De onderdelen zijn van roestvrij staal en daarmee erg sterk en duurzaam. Een kleine, handige multitool voor het leven.

Victorinox SwissTool Spirit

Hierboven bespraken we de traditionele uitvoering van Victorinox even, maar de Zwitserse fabrikant heeft ook grote multitools op de markt gebracht. De Victorinox SwissTool Spirit is er voor de klusser die écht alles in één wil. Deze multitool beschikt namelijk over 37 verschillende functies(!). Zo kun je allerlei sleutels en bitjes koppelen en wordt het geheel geleverd in een handige en stevige nylon etui. De etui bevat een riemlus, dus je kunt hem aan je riem bevestigen. De multitool is ergonomisch vormgegeven en is van de superieure en duurzame Zwitserse kwaliteit, zoals je van ze gewend bent. Hier krijg je ook nog eens een levenslange garantie bij. De multitool is veelzijdig en erg gebruiksvriendelijk. Hier betaal je dan ook wel wat meer voor dan gemiddeld, maar betere kwaliteit ga je niet snel krijgen. Ook vervangt het bijna je gehele gereedschapskist. Een hulpje voor het leven.   

Budget tips voor een goede goedkope multitool

Goedkope multitools? Zo bespaar je op een multitool en de beste budget keuze. De prijzen van multitools kunnen redelijk van ver van elkaar afliggen: van 5 euro tot wel ongeveer 200 euro. Dit is afhankelijk van de grootte, het materiaal en de hoeveelheid functies. Een belangrijke tip voor het uitzoeken van een multitool is om voor jezelf te bepalen welke functies je nodig hebt. Het is zonde van het geld om zowel een multitool te kopen met te veel functies, als een multitool kopen met te weinig functies.

Bij te veel functies zul je functies hebben die je eigenlijk nooit gebruikt. Hier heb je echter wel voor betaald, wat natuurlijk zonde is. Te weinig functies is misschien nog wel vervelender. Je koopt een multitool om altijd gereedschap op zak te hebben en zodat je niet een hele gereedschapskist mee hoeft mee te nemen. Wil je beginnen aan je klus en kan je multitool niet alles oplossen, dan zul je alsnog allemaal ander gereedschap mee moeten nemen of kopen. Het grote voordeel van een multitool wordt dan behoorlijk teniet gedaan. Kies je een multitool die precies bij je behoeften past, dan zul je dus altijd het meeste waar voor je geld krijgen.

Ook multitools zijn er in verschillende soorten materialen. Je hebt premium materialen als tevlon en rvs. Maar hier kun je ook goedkopere varianten op vinden. Ze zullen niet zo sterk zijn als de premium materialen, maar zullen de klus wel gedaan krijgen. Als je niet per se de allerbeste materialen nodig hebt, kunnen de goedkopere varianten zeker schelen in de aanschaf.

Verder zijn multitools zeer geschikt om tweedehands te kopen. Ze worden niet gedragen, dus qua hygiëne zit het wel goed. Ook zijn de premium modellen tegenwoordig zo goed, dat ze een hele leven mee kunnen. Een vijf of tien jaar oude multitool zegt dus niet veel. Zo kun je een premium multitool kopen tegen een sterk gereduceerde prijs.

Multitool koopgids: zo schaf je de beste koop multitool aan

Best koop tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van Multitools. Het vinden van een geschikte multitool is behoorlijk subjectief. Er zijn vandaag de dag zoveel varianten multitools beschikbaar dat voor iedere wens wel een geschikt product is. Dit maakt het gelijk ook wat moeilijker om te kiezen, aangezien er zoveel keuze is. Het belangrijkste is daarom om eerst bij jezelf na te gaan waar je de multitool voor wilt gebruiken. Het is natuurlijk niet verstandig om een sleutelhanger multitool aan te schaffen om je gereedschapskist te vervangen. Als je echt volwaardige gereedschap wilt, dan is een reguliere multitool de beste keuze. Wil je gewoon een handig hulpje om overdag bij je te hebben, dan is een sleutelhanger multitool of een mini multitool weer een betere keuze. Het is zonde van je geld om een multitool aan te schaffen met 40 onderdelen, als je toch maar 3 onderdelen zult gaan gebruiken.

Hiermee komen we gelijk op het volgende punt: ga na voor welke klussen je de multitool vooral wilt gebruiken. Multitools hebben verschillende variaties in onderdelen. Vaak wordt gekozen voor een of twee belangrijke onderdelen die aan het werkeinde zitten en wat groter en steviger zijn dan de andere onderdelen. Bij de ene variant is dat een groot mes, een andere variant kiest hier voor een schaar en een andere variant voor een tang. Ook daar zijn weer allerlei variaties op gemaakt. Ben je een elektricien en maak je vooral gebruik van een tang, kies er dan voor om dit als belangrijkste uitgangspunt bij het uitzoeken van een geschikte multitool. Ga dus na wat je per se nodig hebt en wat je meest gebruikte gereedschappen zijn en ga op zoek naar de multitools die dit bevatten.

Ga ook na hoeveel je de multitool zult gaan gebruiken. Wil je hem bijna dagelijks gebruiken, zorg er dan voor dat materialen hierop gebouwd zijn. Ook als je vaak precisiewerk moet doen, dan moet de kwaliteit van het gereedschap gewoon goed zijn. Let hier op bij de aanschaf en ga voor hoge kwaliteit. Mits dit nodig is natuurlijk. Gebruik je hem heel af en toe voor onderweg, dan kun je je afvragen of je per se de beste kwaliteit (en de hoogste prijs) nodig hebt.

De verschillende typen multitools verkrijgbaar

Wat zijn Multitools en welke verschillende soorten heb je? Een multitool is een uitklapbaar gereedschap met meerdere functies. Zo heb je verschillende stukken gereedschap in één product. Verder is een multitool zo ontworpen dat de ruimte efficiënt wordt gebruikt. Hierdoor kun je alles inklappen en makkelijk meenemen.  

Als je iemand vraagt om een multitool te omschrijven, zal de kans groot zijn dat diegene een zilveren product omschrijven met twee gelijke hendels. Die je openklapt tot een tang en waar je verschillende andere onderdelen uit kunt schuiven, als een schaar, een mes en een zaagje. Dit is inderdaad de klassieke multitool, zoals je hierboven bij de producten wel terug kunt vinden. De markt is echter wel wat meer ontwikkeld door de jaren heen, waardoor er verschillende varianten op de klassieker zijn gemaakt. Deze varianten kun je het beste onderscheiden in drie groepen: de reguliere multitool, de mini multi tool en de sleutelhanger multitool.

De reguliere multitool is zoals de meeste mensen hem zullen beschrijven. Het zijn de wat grotere multitools die allerlei onderdelen behuizen. Vaak zijn deze onderdelen robuust en duurzaam. Bijna elke klus kun je met dit product aangaan, daar zijn deze multitools speciaal voor ontworpen. Het is vervanging voor je gereedschapskist. De onderdelen die inbegrepen zijn variëren van 7 tot wel 40. Hoe meer onderdelen, hoe meer verschillende klussen en taken je kunt doen.

De tweede groep met producten vallen onder de mini multitools. Dit zijn de meer draagbare multitools. De onderdelen zijn kleiner en ze passen met gemak ik je broek- of jaszak. Vaak zijn de onderdelen die op het gereedschap zitten meer beperkt tot de meest gebruikte gereedschappen. Er zijn zelfs multitools die gemaakt zijn als een pasje en dus in je portemonnee passen.

De derde en laatste groep heet de sleutelhanger multitools. Dit zijn de meest minimalistische gereedschappen met slechts een paar onderdelen. Deze multitools zijn zo klein, dat je ze aan je sleutelhanger kunt doen. Zo heb je altijd een beetje gereedschap bij je.

Multitools trends in 2019

In het begin van de markt, was er eigenlijk maar één multitool. En iedereen wist precies welke dit was: het Zwitserse zakmes. Het mes dat in je zak paste en verschillende functies herbergde was tientallen jaren de alleenheerser van de markt. Op een gegeven moment besloten een paar bedrijven dat het tijd was dat het Zwitserse zakmes een keer wat concurrentie kreeg. Zo kwamen er eindelijk wat variaties op het enkele stukje gereedschap die verschillende functies bezit. Dit heeft zich ontwikkeld tot de diverse markt met verschillende aanbieders die de markt tegenwoordig is. Multitools zijn beter, uitgebreider en functioneler dan ooit tevoren.

Dit uit zich ook in de garantie die bedrijven durven te geven op de multitools. Zo krijg je bij Leatherman een garantie van 25 jaar en bij het Zwitserse zakmes zelfs een levenslange garantie. Qua duurzaamheid kan het dus niet veel beter. We denken echter wel dat de fabrikanten steeds weer op zoek blijven naar manier om de multitools functioneler, lichter en goedkoper te maken.

 

 

 

 

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.